У нас годишно се раждат около 600 деца с вродени сърдечни

...
У нас годишно се раждат около 600 деца с вродени сърдечни
Коментари Харесай

Тежък недостиг на медицински сестри и в детската кардиология

У нас годишно се раждат около 600 деца с вродени сърдечни малформации, или 1 на 100 от всички новородени. От около 100 хиляди новордени в света 380 с вродени сърдечни пороци нуждаят от интервенция в първата година. Тоест в България от операция в първата година се нуждаят 230 дребни пациенти с кардиопатия или присъщ сърдечен недостатък.

  25 на 100 от нашите пациенти са незабавни,  това постоянно са живозастращаващи положения, показа за БНР  доктор Любомир Димитров от НКБ . И още:

" Дори в годините, когато бяхме  зад " желязната завеса " българската кардиология и кардиохирургия бяха на доста положително равнище  в региона на вродените сърдечни малформации при децата. Първата животоспасяваща интервенционална катетърна процедура в света при децата с рядкото заболяване - транспозиция на огромните артерии, се прави пред 1966 година от Бил Рашкин. В България същата процедура е осъществена пред 1972 година от доктор Илиев. През  1995 година в България се прави първата радиофреквентна катетърна аблация  при дете. Същата е осъществена една година по-рано във Франция. Така, макар изолираността ни, ние сме вървели доста компактно с бързоразвиващата се детска кардиология в Европа ", описа още доктор Димитров.

" Една от основателките на  Европейската асоциация по детска кардиология е нашата учителка проф. Дария Величкова  и то в интервал, в който връзките ни със Западния свят са били доста затруднени.  Винаги сме следвали  върховите достижения в детската кардиохирургия .

Последните години обаче има изоставане  в интервенционалната кардиология, и в хирургията, и в диагностиката  от европейските и международните трендове . Основната причина е, че нашата компетентност е извънредно скъпа. Имаме интерес от страна на младите лекари, само че  водещ е кадровият проблем , и то освен при нас.

Липсата на междинен медицински личен състав, на медицински сестри  изобщо в опазването на здравето е водещ проблем освен в България, а и по света ", регистрира още доктор Димитров.

По думите му  огромна неточност е било премахването преди години на профила - медицински сестри за деца  и в този момент всички медицински сестри приключват в един общ профил. Липсата на тясно профилирани медицински сестри води до изключително  тежка рецесия в цялото детско опазване на здравето .
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР